Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Η παλιά γειτονιά" και το παλαιότερο "Μακεδονικό Σπίτι" στο Λιτόχωρο



Στην απάνω παλιά γειτονιά, στον παλιό κέντρο-πυρήνα του Λιτοχώρου, στις ανηφόρες, στα στενά σοκάκια και στις σούδες, με πρωτοβουλία του εικαστικού Γιώργου Βροντινού,

ξαναζωντάνεψε για λίγο η παλιά γειτονιά, λίγο πριν η λήθη και η λησμονιά, ξεθωριάσει τα αγέρωχα και ανεμοδαρμένα από όλες τις εποχές πέτρινα κουφάρια των οικογενειών Ανδριά, Κωστίνου-Παρτάλα, Κουιμτζή, Φέρλια, Ολύμπιου, Τσιουκανάρα, Νίκα, Ντότσιου, Δουλτσίνου, Μασταγγά, Παπανικολάου, Μαύρου, Τζουμάκα, Πλέσια, Παπασωτηρίου, Παπαγεωργίου, Ζωγράφου, Ζαχόπουλου, Σβάρνα, Φούντου, Κουτσιμανή, Δαδούλη, Κεφαλά, Τσιώνα, Κούκουλη, Σδούγκου, Βλαχόπουλου, Ζήσκα, Θεμιστοκλέους, Γκιάτα, Μακαλέκα, Χραπανά, Καραλιά, Σταμούλη, Ζαχουδάνη, κ.α.




120 μαθητές, μικροί και μεγάλοι από το Λιτόχωρο, τους Νέους Πόρους και τον Πυργετό, παρουσίασαν τα έργα τους με θέμα «Όλυμπος-Λιτόχωρο, ο Τόπος- Τα Μέρη –Οι Στιγμές», το «Τσιγγάνικο Ταγκό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από το Σύλλογο Κατερίνης Tango Olympo και τη Θεοδώρα Γερολιόλιου.




Το Λιτόχωρο, η πανέμορφη Κωμόπολη, πύλη προς τις κορυφές του ιερού βουνού του Ολύμπου με την μακραίωνη ιστορία του, είναι τόπος ιστορικός που πρωταγωνίστησε στα μεγάλα γεγονότα των τελευταίων αιώνων με τις δράσεις και τους αγώνες των κατοίκων του. Στην αιματο βαμμένη γειτονιά του παλιού Λιτοχώρου, εκεί που σφαγιάστηκαν μετά την καταστολή της επανάστασης του Ολύμπου του 1878 οι κάτοικοι του Λιτοχώρου, εκεί συναντήθηκαν το παρελθόν με το μέλλον. Εκεί η παράδοση συνεχίζεται στον 21ο αιώνα και εμπνευσμένοι άνθρωποι, με το έργο, τη δράση τους δείχνουν την αγάπη τους για τον τόπο.

Προσωπικότητες αναδείχθηκαν και άφησαν τη σφραγίδα τους στον "πάπυρο" της ιστορίας του Λιτοχώρου.

Οι "Λιτοχωρινοί" τόσο εκεί στους πρόποδες του Ολύμπου όσο και σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό, κρατάνε γερά τις ιστορικές μνήμες και τις παραδόσεις, δημιουργούν και χαράσσουν πορεία στο μέλλον...




Το "Μακεδονικό Σπίτι", φέρει τις ιστορικές καταβολές στο σήμερα και τις παραδίδει στο αύριο, με αυτή τη συνέχεια να επισφραγίζεται στο σήμερα.




Η εκδήλωση που διοργανώθηκε ήταν ξεχωριστή, μοναδική, συγκινητική, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει, να χειροκροτεί και να θαυμάζει τα έργα των μικρών και μεγάλων ζωγράφων, με τις ευχές επίσης των τοπικών αρχών του δήμου Δίου Ολύμπου.

Παρευρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμό ο σύζυγος της Υφυπουργού Άννας Μάνη, κ. Μάκης Παπαδημητρίου.

Η Επίτιμη Πρόξενος Αυστρίας στην Θεσσαλονίκη κ. Evelyn Wallner Papadopoulou.

Ο Matthias Laurenz Graff, εκπρόσωπος αυστριακού κοινοβουλευτικού κόμματος NEOS στην Ελλάδα, υπεύθυνος επικοινωνίας για κόμματα και ανθρώπους καθώς και Αυστριακούς στο εξωτερικό.

Ο Ευάγγελος Γερολιόλιος, δήμαρχος Δίου -Ολύμπου, ο Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, δικηγόρος, ως εκπρόσωπος του βουλευτή Σπύρου Κουλκουδίνα.

Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Την εκδήλωση διάνθισαν η ομάδα Tango Olympo από την Κατερίνη και η μουσικός Θεοδώρα Γερολιόλιου.




Κείμενο -φωτογραφίες OlymposVoice-

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

http://olymposvoice.blogspot.com/2024/06/150.html


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απίστευτο δυστύχημα στα μαγαζιά στο "Λάκκο" στο Λιτόχωρο - Έπεσε πλάτανος

  Νεκρή 44χρονη γυναίκα 

Το έθιμο του «Λάζαρου» στην Λεπτοκαρυά γράφει ο χοροδιδάσκαλος Μπύρος Μιχαήλ

Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Τοπολιανη μεταξύ Λιτοχώρου και Λεπτοκαρυας