Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το έθιμο του «Λάζαρου» στην Λεπτοκαρυά γράφει ο χοροδιδάσκαλος Μπύρος Μιχαήλ




 Το έθιμο του «Λάζαρου» 

Την παραμονή του Σαββάτου των Αγίων Θεοδώρων τα κορίτσια και οι παντρεμένες γυναίκες της Λεπτοκαρυάς βρίσκονταν σε πυρετό προετοιμασίας!! Έκαναν μικρές ομάδες το πολύ μέχρι 10 ατόμων και μοίραζαν τις δουλειές!!! Άλλη έβαζε τα φασόλια στο μουσκιο για να φουσκώσουν, άλλη ετοίμαζε το πιάτο με το αλεύρι, άλλες άνοιγαν φύλλο για τις καθιερωμένες πίτες, άλλες αναλάμβαναν την καθαριότητα και το στρώσιμο στον καλό τον οντά. Όλα αυτά όμως δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο το να βρεθεί ο «Λάζαρος». Τα μικρότερα κορίτσια της ομάδας με την καθοδήγηση μιας έμπειρης στο έθιμο, πήγαιναν στο κοντινό δάσος έξω από το χωριό για να βρουν μια ανθισμένη Ζουκρανιά. Έτσι έλεγαν την άγρια κρανιά που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή. Έκοβαν ένα ανθισμένο κλαδί Ζουκρανιάς και το πήγαιναν στο στολισμένο σπίτι για να είναι όλα έτοιμα για το γλέντι του Σαββάτου. Τις αρραβωνιασμένες κοπέλες τις βοηθούσαν οι πεθερές τους πηγαίνοντας όλα τα απαραίτητα που χρειαζόταν για την μεγάλη γιορτή. Το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώνονταν στο έτοιμο από την προηγούμενη μέρα σπίτι για να μαγειρέψουν τα φασόλια, να φουρνίσουν τις πίτες και να στολίσουν τον Λάζαρο! Ετοίμαζαν μικρές αρμαθιές με σταφίδες και καρύδια και αλλά μικροαντικείμενα και τα κρεμούσαν στο κλαδί της Ζουκρανιάς αφού πρώτα το στερέωναν στο κέντρο της μεσάλας. Το τραγούδι ήταν απαραίτητο :

 «Άη μου Λάζαρη καμαρουμένη 

ποιος σι στόλισει και καμαρώνεις;

 Η μάνα μ’ μι στόλ’σει κι καμαρώνου. 

Έχεις πιθιρά καμαρουμένη. 

Έχεις πιθιρό καμαρουμένο» 

Με βάσει αυτά τα λόγια που έχουν διασωθεί δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ασφαλές νόημα για το τραγούδι και οι γυναίκες που το τραγουδούν το άκουσαν έτσι από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους. Μέχρι να γίνουν οι πίτες και τα φασόλια οι γυναίκες πιάναν τον χορό γύρω από τον Λάζαρο με τραγούδια και σκωπτικά στιχάκια χωρίς να έχουν κανέναν άντρα πάνω από το κεφάλι τους!!! Οι άντρες μένουν σπίτι αυτήν την μέρα, ούτε παιδί αρσενικό δεν ήθελαν στην παρέα τους. Αν κανένας άντρας πλησίαζε στο σπίτι που ήταν συγκεντρωμένες οι κοπέλες των αλεύρωναν και τον έδιωχναν με γέλια και φωνές. Το έθιμο αυτό είναι από τα παλαιότερα της Λεπτοκαρυάς και οι γυναίκες το τελούσαν χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό νόημα του. Το τελούσαν γιατί ήταν παράδοση και ευκαιρία για να ξεφαντώσουν!!!

 Έτσι και φέτος γυναίκες όλων των ηλικιών από την Λεπτοκαρυά και την γύρω περιοχή θα ανταμώσουν στην αναβίωση του εθίμου που κάνει τα τελευταία 30 χρόνια η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ. Στην ταβέρνα ΜΠΟΕΜ το Σάββατο 23/3 από τις 20:00 μ.μ μέχρι το πρωί !!!! ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΡΕΣ  !!!!

Μπύρος Μιχαήλ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το μιούζικαλ "Mamma Mia" στο θέατρο πάρκου Λιτοχώρου από το Ιδρύμα Σακελλαρίδη

Μια φαντασμαγορική παράσταση με 60 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς!

Η Αναστασία Τηλεγράφου υποψήφια Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

  2