Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ - ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ










   
                                                              Η Αγία Σοφία πριν από 170 χρόνια. Καθημερινή.



Άρθρο της Αγγελικής Ταμανάκια,    Ιστορικός - Ερευνήτρια

Υπάρχει ένας νεοελληνικός θρύλος από την περιοχή της Θράκης που μας πληροφορεί για τον τρόπο με τον οποίο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός βρήκε το σχέδιο για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας :

Ήταν ο καιρός που ο αυτοκράτορας είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, για να του υποδείξει τα σχέδια για το χτίσιμο της Αγίας Σόφιας, όμως κανένα από αυτά δεν ευχαριστούσε τον ίδιο. Μια Κυριακή όμως την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο του. Εκείνο του ξέφυγε από το χέρι και του έπεσε κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάστηκε μια μέλισσα το πλησίασε και το πήρε μαζί της. Βγάζει αμέσως διαταγή τότε ο βασιλιάς ότι όσοι έχουνμελίσσια να τα ανοίξουν και να ψάξουντο χαμένο αντίδωρο. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του μελίσσια και έκπληκτος αντικρύζει μια πανέμορφη εκκλησία την οποία είχαν δημιουργήσει οι μέλισσες σκαλίζοντας το κερί της κυψέλης. Το κομματάκι του αντίδωρου βρισκόταν πάνω στην αγία τράπεζα. Έτσι με την συγκατάθεση του αυτοκράτορα το σχέδιο που είχανφτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο για να χτιστεί η Αγία Σοφία.

Από τότε και για 15 συνεχόμενους αιώνες ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία, που παρά την ανεπαρκή συντήρηση του είναι ένα από το πιο επιβλητικά κτίσματα του κόσμου. Πως λοιπόν αυτό το θαυμαστό έργο που εμπνεύστηκε από έναν αυτοκράτορα για να εκκλησιάζει τον λαό του προσπαθεί σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το μετατρέψει σε τζαμί ; Αν σκεφτούμε ότι όλες οι εκκλησιαστικές και ορθόδοξες τελετές γινόταν σε αυτό το ναό :

α)στέψη αυτοκρατόρων

β)βάφτιση πορφυρογέννητων

γ)γάμοι αυτοκρατόρων

δ)κηδείες των ίδιων προσώπων

ε)χειροτονίες Πατριαρχών

στ)υποδοχές αρχηγών ορθοδόξων κρατών και αρχηγών ορθοδόξων εκκλησιών

είναι αδύνατον να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός ότι ο ναός θα χρησιμοποιηθεί για τις προσευχές μιας άλλης θρησκείας. Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκέφτηκε πολύ καλά αυτή του την απόφαση μέχρι να ανακοινώσει την μέρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής,στις 24 Ιουλίου του 2020 όπου 98 χρόνια πρινείχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ. Ίσως αυτή η προκατάληψή του να μη τους βγει σε καλό. Εφόσον με αυτή του την απόφαση επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Ας προσευχηθούμε όλοι λοιπόν ότι μέχρι το τέλος θα γίνει κάποια αλλαγή και θα παραμείνει η Αγία Σοφία έτσι όπως την θυμόμαστε όλοι μας : 
Η Μεγάλη εκκλησία με τα 40 παραθύρια !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το μιούζικαλ "Mamma Mia" στο θέατρο πάρκου Λιτοχώρου από το Ιδρύμα Σακελλαρίδη

Μια φαντασμαγορική παράσταση με 60 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς!

Η Αναστασία Τηλεγράφου υποψήφια Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

  2

Το έθιμο του «Λάζαρου» στην Λεπτοκαρυά γράφει ο χοροδιδάσκαλος Μπύρος Μιχαήλ