Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ
· ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ. ΠΑΣΧΑΛΗΣ:Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ. Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΛΑΩΝ.
· ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΧΡ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ. ΟΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΘΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ.
Το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου επισκέφθηκε ο Πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Χρ. Σαραντόπουλος, φιλοξενούμενος του Προέδρου κ. Δ.Πασχάλη. Στη συνάντηση με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ. που ακολούθησε, συζητήθηκαν οι κοινές δράσεις του Αλεξανδρείου με το Ιταλικό Προξενείο αλλά και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας.
Ο Πρόεδρος κ. Δ. Πασχάλης δήλωσε καταρχήν ότι συμπάσχει με τη γείτονα χώρα, η οποία ταλαιπωρήθηκε από τον κορωνοϊό και εύχεται σύντομα η χώρα να βρει τους ρυθμούς της , όπως και η Ελλάδα. Δήλωσε: «Με την Ιταλία μας συνδέουν πολλά στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού, της τέχνης, της παιδείας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.». Οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς και να συμπράξουμε σε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιταλικού Προξενείου στη Μακεδονία για να ανταλλάξουμε στοιχεία πολιτισμού μέσα από παγκόσμιας εμβέλειας κοινές δράσεις με κεντρική ιδέα το Μέγα Αλέξανδρο. Το Αλεξάνδρειο αποτελεί γέφυρα που ενώνει και διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο».
Ο Πρόξενος κ. Χρ. Σαραντόπουλος δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτεται το Αλεξάνδρειο και συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για τη στέγη αυτή πολιτισμού, όπου πολλά θα εκπονηθούν από κοινού σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες. «Τόσο το Ιταλικό Προξενείο όσο και το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο διαθέτουν σχήματα χορωδιών, μουσικής, ορχήστρα με μεγάλη εμπειρία αλλά και συνεργάτες με έντονη επιστημονική δράση που μπορούν να συνεργαστούν με το Αλεξάνδρειο μέσω του συμφώνου συνεργασίας. Η παγκόσμια απήχηση της συνεργασίας θα είναι σίγουρη.».
Στη συνέχεια έγινε skype σύνδεση με τον Αντιπρόεδρο Α΄, καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Π. Νίγδελη, ο οποίος πρότεινε εντός του πλαισίου συμφώνου συνεργασίας και με τη στήριξη πάντα του κ. Πασχάλη, που υλοποιεί τις προτάσεις, όπως αποτυπωθούν και μελετηθούν οι ρωμαϊκές επιγραφές που υπάρχουν στη Μακεδονία στις περιοχές του Δίου, Πέλλας, Φιλίππων και Κασσάνδρας. Το πόρισμα της έρευνας θα αποτελέσει σημαντικό επιστημονικό εγχείρημα.
Ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Ν. Βλαχόπουλος είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύνδεση και προβολή με την Κάτω Ιταλία, της οποίας η ελληνικότητα είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο Γεν. Γραμματέας κ. Στ. Αβραμίδης δήλωσε ότι το Αλεξάνδρειο έχει δυναμική χάριν και στον άξιο Πρόεδρο κ. Πασχάλη, η οποία σε συνδυασμό με την όρεξη για εθελοντική δουλειά όλων μας θα αναδειχθεί σε προσόν του συμφώνου συνεργασίας.
Ο Ταμίας κ. Αν.Παπαναστασίου, απόφοιτος της γαστρονομικής σχολής του ελληνοιταλικού επιμελητηρίου, πρότεινε όπως συμπεριληφθεί στο σύμφωνο συνεργασίας η εκπόνηση αφιερώματος στην μακεδονική και ιταλική κουζίνα και τα κοινά τους στοιχεία, πρόταση που κατά γενική ομολογία όλων αποτελεί πρωτοτυπία.
Η Έφορος Δημοσίων σχέσεων κ. Φανή Κουτσιμανή, αφού εξήρε τη δημιουργική δράση του Προέδρου κ. Δ. Πασχάλη, τόνισε ότι πρέπει να καταστήσουμε γνωστό τον πολιτισμό του Μέγα Αλέξανδρου στα πέρατα της οικουμένης. Το Αλεξάνδρειο είναι πόλος έλξης υψηλού επιπέδου δράσεων και βρίσκεται σε ένα μαγικό τόπο στους πρόποδες του άυλου μυθικού βουνού, του Ολύμπου, που πρέπει να τον συμπεριλάβουμε στο σύμφωνο συνεργασίας.
Η Έφορος μορφωτικών υποθέσεων και παιδείας αρχαιολόγος κ. Δ. Τσίρου πρότεινε στο σύμφωνο συνεργασίας να συμπεριληφθεί η δημιουργία του «τριγώνου βιβλιοθηκών» Εφέσσου, Αλεξανδρείου, Ρώμης, όπου με ανταλλαγές φοιτητών Ελλήνων και Ιταλών θα εκπονηθεί διατριβή για την ελληνική γλώσσα, η οποία πρέπει να διασωθεί στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας. Είπε επίσης, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ως ευρύτερη προσωπικότητα δεν αναπτύχθηκε στη Δύση, αλλά υπάρχουν στη Ρώμη αντίγραφα αγαλμάτων του Αλεξάνδρου, που στην Ελλάδα έχουν χαθεί και με την παρούσα συνεργασία πρέπει να δούμε και το σημείο αυτό. Συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη γιατί με αυτόν το Αλεξάνδρειο πήρε ζωή και κατέστη γνωστό και τώρα με το παρόν σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο θα στηρίξει ο ίδιος διαβλέπει υψηλού επιπέδου δράσεις.
Ο Έφορος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χρ. Φελώνης είπε ότι από εδώ στο χώρο που βρισκόμαστε ξεκίνησε την εκστρατεία του ο Μέγα Αλέξανδρος και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ιστορική. Ελλάδα και Ιταλία μακραίωνη παράδοση στον πολιτισμό και αυτό θα επιβεβαιωθεί και τώρα μέσω του Αλεξανδρείου.
Τέλος, η Έφορος Θεσμών και Τύπου νομικός κ. Ι. Παπαδιαμαντή, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύμφωνο συνεργασίας και τα επιμέρους άρθρα του, επισημαίνοντας ότι στο Αλεξάνδρειο υπάρχει η δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας να υλοποιηθεί διαδικτυακά η όποια δράση πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό καθιστά το Αλεξάνδρειο σύγχρονο με άμεση εξωστρέφεια και ταχεία διάδοση του ελληνικού πολιτισμού του Μέγα Αλέξανδρου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου