Γαρίδες με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά
Υλικά για 4 μερίδες.
500 γρ γαρίδες
2-3 πιπεριές πολύχρωμες κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα σε κύβους
5 φρέσκα μανιτάρια, χοντροκομμένα
αρκετό λάχανο κομμένο
sauce Teriyaki, soya sayce, πιπέρι και λίγο αλάτι
Ενα μικρό κομματάκι τζίντζερ σε όσους αρέσε.
Ρύζι
2 ποτήρια ρύζι μπασμάτι, το πλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Βάζουμε 3 κουτάλια της σούπας ηλιέλαιο σε μία κατσαρόλα, και ρίχνουμε μέσα το καλά στραγγισμένο ρύζι, μέχρι να τηγανισθεί. Μετά ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό και χαμηλώνουμε το μάτι στο πολύ χαμηλό, το σκεπάζουμε και δεν το ανακατεύουμε. Το ρύζι θα φουσκώσει κι θα απορροφήσει όλο το νερό, τότε το βγάζουμε από την φωτιά.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφήνουμε μόνο το κεφάλι .
Κόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τις πιπεριές, τα μανιτάρια και στο τέλος το λάχανο. Δεν τα τηγανίζουμε, τα θέλουμε τραγανά. Βάζουμε τα λαχανικά στην άκρη και βάζουμε τις γαρίδες στο λάδι και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε 4 κουτ. της σούπας Teriyaki και 1 φλυτζάνι του καφέ Soya sauce, λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το ρύζι και πάνω περιχύνουμε τις γαρίδες μα τα λαχανικά.
2 ποτήρια ρύζι μπασμάτι, το πλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Βάζουμε 3 κουτάλια της σούπας ηλιέλαιο σε μία κατσαρόλα, και ρίχνουμε μέσα το καλά στραγγισμένο ρύζι, μέχρι να τηγανισθεί. Μετά ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό και χαμηλώνουμε το μάτι στο πολύ χαμηλό, το σκεπάζουμε και δεν το ανακατεύουμε. Το ρύζι θα φουσκώσει κι θα απορροφήσει όλο το νερό, τότε το βγάζουμε από την φωτιά.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφήνουμε μόνο το κεφάλι .
Κόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τις πιπεριές, τα μανιτάρια και στο τέλος το λάχανο. Δεν τα τηγανίζουμε, τα θέλουμε τραγανά. Βάζουμε τα λαχανικά στην άκρη και βάζουμε τις γαρίδες στο λάδι και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε 4 κουτ. της σούπας Teriyaki και 1 φλυτζάνι του καφέ Soya sauce, λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το ρύζι και πάνω περιχύνουμε τις γαρίδες μα τα λαχανικά.
Τούρτα Σοκολατίνα
Παντεσπάνι
Υλικά: 350γρ άχνη
100γρ ηλιέλαιο, 100 γρ βούτυρο, 220 γρ νερό, 50 ml κονιάκ, 60 γρ κακάο, 5 αυγά, 240 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουτ. γλυκού Baking powder, 1 πρέζα αλάτι.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα εξής υλικά:
το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το νερό, το κονιάκ και το κακάο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν (όχι να βράσουν). Το κατεβάζουμε από την φωτιά και μετά χτυπούμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το Baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170ο C).
Για να κοπεί καλά το παντεσπάνι, καλά είναι να γίνει 1-2 μέρες πριν, και να περιμένει στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Το κόβουμε σε 3 ισόπαχα φύλλα.
Γέμιση 1
Κρέμα 1:
Υλικά: 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα,
3 αυγά (χωριστά κρόκος και ασπράδι)
50 ml φρέσκο γάλα.
Σε κατσαρόλα μπεν-μαρί βάζουμε σπασμένη την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει και μετά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε σιγά-. σιγά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπούμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν μαρέγγα και τους κρόκους τους χτυπούμε χωριστά.Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κουβερτούρα, εναλλάξ τους κρόκους και την μαρέγγα και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Η πρώτη κρέμα είναι έτοιμη να την απλώσουμε. Βάζουμε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι. Για να το ελέγχουμε στα πλάγια καλά είναι να βάλουμε ένα τσέρκι. Πάνω στο φύλλο παντεσπάνι απλώνουμε κατ΄αρχάς μία στρώση μαρμελάδα της αρεσκείας μας και μετά απλώνουμε την κρέμα νο1. Πάνω βάζουμε το 2ο φύλλο και είμαστε έτοιμοι για κρέμα νο 2.
Κρέμα νο 2.
Υλικά: 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ κρέμα γάλακτος.
Σε μπεν-μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
Πάνω στο 2ο φύλλο παντεσπάνι απλώνουμε πάλι μαρμελάδα και μετά χύνουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε.
Κατόπιν βάζουμε το τρίτο φύλλο και ρίχνουμε πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
(Αν κάποιοι θέλουν την τούρτα πιό γλυκιά μπορούν να περιχύσουν στο τρίτο φύλλο και πριν την κρέμα, κονιάκ ή λικέρ ή σιρόπι)
Βγάζουμε το τσέρκι και για να μην είναι γυμνά τα πλαινά ρίχνουμε καραμελωμένα αμύγδαλα ή μία κορδέλα.
Παντεσπάνι
Υλικά: 350γρ άχνη
100γρ ηλιέλαιο, 100 γρ βούτυρο, 220 γρ νερό, 50 ml κονιάκ, 60 γρ κακάο, 5 αυγά, 240 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουτ. γλυκού Baking powder, 1 πρέζα αλάτι.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα εξής υλικά:
το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το νερό, το κονιάκ και το κακάο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν (όχι να βράσουν). Το κατεβάζουμε από την φωτιά και μετά χτυπούμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το Baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170ο C).
Για να κοπεί καλά το παντεσπάνι, καλά είναι να γίνει 1-2 μέρες πριν, και να περιμένει στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Το κόβουμε σε 3 ισόπαχα φύλλα.
Γέμιση 1
Κρέμα 1:
Υλικά: 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα,
3 αυγά (χωριστά κρόκος και ασπράδι)
50 ml φρέσκο γάλα.
Σε κατσαρόλα μπεν-μαρί βάζουμε σπασμένη την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει και μετά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε σιγά-. σιγά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπούμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν μαρέγγα και τους κρόκους τους χτυπούμε χωριστά.Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κουβερτούρα, εναλλάξ τους κρόκους και την μαρέγγα και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Η πρώτη κρέμα είναι έτοιμη να την απλώσουμε. Βάζουμε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι. Για να το ελέγχουμε στα πλάγια καλά είναι να βάλουμε ένα τσέρκι. Πάνω στο φύλλο παντεσπάνι απλώνουμε κατ΄αρχάς μία στρώση μαρμελάδα της αρεσκείας μας και μετά απλώνουμε την κρέμα νο1. Πάνω βάζουμε το 2ο φύλλο και είμαστε έτοιμοι για κρέμα νο 2.
Κρέμα νο 2.
Υλικά: 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ κρέμα γάλακτος.
Σε μπεν-μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
Πάνω στο 2ο φύλλο παντεσπάνι απλώνουμε πάλι μαρμελάδα και μετά χύνουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε.
Κατόπιν βάζουμε το τρίτο φύλλο και ρίχνουμε πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
(Αν κάποιοι θέλουν την τούρτα πιό γλυκιά μπορούν να περιχύσουν στο τρίτο φύλλο και πριν την κρέμα, κονιάκ ή λικέρ ή σιρόπι)
Βγάζουμε το τσέρκι και για να μην είναι γυμνά τα πλαινά ρίχνουμε καραμελωμένα αμύγδαλα ή μία κορδέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου