Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ OPEN "ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ" ΣΤΟ e-elpida.blogspot.com!!!




Το e-elpida παρουσιάζει 3 νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να βγουν μπροστά και με εφαλτήριο την Ομάδα Πολιτών Ενεργών Νέων να διεκδικήσουν κατι στις επίκείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Διονύσης Ήραντος

Κατοικώ και δραστηριοποιούμαι στο πανέμορφο Λιτόχωρο, στον Δήμο Δίου - Ολύμπου. Διατηρώ επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα Λιτοχώρου και γενικά στο χώρο της εστιασης πάνω από 10 χρόνια.
Ταυτόχρονα είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Αντισφαίρισης Λιτοχώρου από το 2016 .
Είμαι μέλος της Ομάδας Πολιτών Ενεργών Νέων#OpEN , μιας ομάδας που μέσα από τις προτάσεις της θέλει να πετύχει την εξέλιξη του τόπου μας!Πιστεύω πως ήρθε η ώρα της νέας γενιάς, της γενιάς μας, να εκφραστεί και να διεκδικήσει την εφαρμογή των προτάσεών της.


Στέλιος Βαμβάκος

Πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι, οφείλουμε να είμαστε παρόντες στον αγώνα της οικοδόμησης ενός μέλλοντος, που μπορεί να υποστηρίξει τα όνειρά μας, να μας δώσει πεδίο δράσης, δημιουργίας και εξέλιξης. Να μας κρατήσει στον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, εργαζόμαστε και ζούμε καθημερινά.
Ως νέος άνθρωπος, αλλά και ως ενεργός πολίτης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Πολιτών Ενεργών Νέων (OpEN), μίας ομάδας ανοιχτής σε προτάσεις και ιδέες για την εξέλιξη του τόπου μας, αποφάσισα να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Δημόπουλου, να συστρατευθώ στον αγώνα της περαιτέρω ανάπτυξης του Δήμου μας, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ολύμπια Συμμαχία».


Βασίλης Διαμαντόπουλος

Κατοικώ και δραστηριοποιούμαι στον Δήμο Δίου - Ολύμπου. Σπούδασα στο Τμήμα Ηλεκτρονικής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Χανίων. Διατηρώ επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα Λιτοχώρου,ταυτόχρονα ως πιστοποιημένος Οδηγός/Εκπαιδευτής Ορεινής Ποδηλασίας με Διεθνή αναγνώριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Οδηγών και Εκπαιδευτών Ορεινής Ποδηλασίας ασχολούμαι με το mountain biking επαγγελματικά. Το 2018 εκλέχθηκα Πρόεδρος στον Ορειβατικό Σύλλογο Λιτοχώρου στον οποίο είμαι μέλος από το 2008.
Στην παρουσίαση του ομίλου προβληματισμού ΟΠΕΝ(Ομάδα Πολιτών Ενεργών Νέων - ΟpΕΝ), αναφερθήκαμε σε κάποιες προτάσεις σχετικά με την προστασία του Ολύμπου και της ελεγχόμενης πρόσβασης σε αυτόν.



Έχετε ιδρύσει την Ομάδα Πολιτών Ενεργών Νέων (ΟΠΕΝ).Τι είναι οι ΟΠΕΝ. Ποια ήταν η αφορμή για αυτό; Ποιες είναι οι κύριες δράσεις που πραγματοποιήσατε και ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις;


Αφορμή ήταν να υπάρξει συσπειρωση των νέων σε διάφορα θέματα οπως εθελοντικές δράσεις, η επιχειρηματικότητα των νεων, ιδέες ανάπτυξης μεσωομαδων συνεδρίας. Αυτό ξεκινησε το 2011 όταν μας μπηκε η ιδέα της αναβίωσης του κεντρου νεότητας.
Οι μέχρι τώρα δράσεις μας είναι :

1)Η γνωριμια με τον κόσμο μεσα από την εκδήλωση που είχε τρια βασικά θεματα. Την τόνωση της επιχειρηματικότητας της περιοχής, την πολιτικοποιηση των νέων και κάποιες ιδεες μας για τον Όλυμπο και το περιβάλλον.

2) Σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, ομάδες εθελοντων και υπό την αιγίδα του Δήμου πραγματοποιήθηκε μια δράση για την ανακύκλωση στα σχολεία της Λεπτοκαρυάς του Λιτοχώρου και του Πλαταμώνα. Εντυπωση μας προκάλεσε η μη αποδοχή της εκδήλωσης απο το 3ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου.

3)Σε συνεργασία με το δικτυο ενεργοποίησης νέων Κατερίνης το οποίο έχει την έδρα της UNESCO στην βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε δράση για την πολιτικοποιηση των νέων στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου καθως η διευθύντρια του λυκείου δεν μας παραχώρησε την αίθουσα παρά την ζέστη αποδοχή που είχαμε σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του λυκείου.
Η τελευταία δράση είναι και η βάση μας για μελλοντικές δράσεις ενω υπάρχουν και σκέψεις για δράσεις με διάφορες επαγγελματικές ομάδες.


Θεωρήσατε απαραίτητο να δώσετε στην ομάδα πολιτική χροιά; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συμπόρευση με την Ολύμπια Συμμαχία; Δεν υπήρξε φόβος ότι θα «στιγματιστεί» η ομάδα;

Υπήρξε όντως η σκέψη πως θα στιγματιστεί πολιτικα και για αυτό επιλέξαμε να κατέβουμε σαν άτομα ετσι ώστε η ομάδα να μη στιγματιστεί απο τις υποψηφιότητες. Προτάσεις μας έγιναν και από άλλους συνδυασμούς αλλά επιλέξαμε τον κ..Δημόπουλο και την Ολύμπια Συμμαχία λογω κοινών ιδεών και απόψεων και καλύτερης επικοινωνίας με τον επικεφαλής και πανω απο όλα χωρις ίχνος τοπικισμου.

Βασίλη. Ως πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. φαντάζομαι θα έχεις αρκετές σκέψεις για τον Όλυμπο. Μιλάμε βεβαία για υλοποιήσιμες ιδέες. Θα μας πεις επιγραμματικά κάποιες από αυτές; 

Η συζήτηση για τη δημιουργία τελεφερίκ είναι πάντοτε επίκαιρη. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι θα ωφελήσει τουριστικά την περιοχή μας και φωνές που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Ποια είναι η δική σου θέση σε αυτό;

Για να φέρεις αποτελέσματα και να δημιουργήσεις τον τουρισμό που βλέπουμε στο εξωτερικό πρέπει πρώτα να οργανωθεί η κοινωνία στους πρόποδες του βουνού γιατί ο Όλυμπος δεν είναι μόνο το Λιτόχωρο. Υπάρχει η ανάγκη μιας βάσης οργάνωσης του βουνού η όποια σιγά σιγά θα δημιουργήσει επαγγέλματα και ανάπτυξη σε διάφορους τομείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως το προεδρικό διάταγμα που υπάρχει και ειναι κολλημένο εδω και χρόνια καθως υπάρχουν άνθρωποι που το εκμεταλευονται πολιτικά. Όσο για το τελεφερίκ, από τεχνικής άποψης εμπλέκονται πολλοί φορείς (εθνικος δρυμός, μοναστήρι, περιφερειες κ.α) και ο Όλυμπος ειναι ενα ππλυ δύσκολο βουνό. Λόγω του γεωλογικού ανάγλυφου και των κλιματικών συνθηκών είναι δύσκολο να έχεις μια πιστα χιονοδρομίας που να μη καλύπτεται απο δέντρα. Κοιτώντας το βουνό βλέπεις χιόνι αλλα αυτο δε σημαίνει ότι είναι εκμεταλευσιμο. Παρόλα αυτά ο χειμερινός τουρισμός στην περιοχή μας υπάρχει και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και με μια σωστή οργάνωση οπως π.χ άδειες εισόδου και καταγραφή(ποιος πηγαίνει και που) που θα διασφαλίζει πρώτα απο ολα τον επισκέπτη. Μέσα από αυτό θα δημιουργηθεί ένα προστατευμεμνο πάρκο το οποιο θα σου μετα αποφέρει και έσοδα.
Βασίλη και Διονύση.Και οι δύο σας έχετε παραλιακή επιχείρηση. Θεωρείται ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διάβρωσης; Ποια είναι η άποψη σας για τις μέχρι στιγμής ενέργειες της τελευταίας δημοτικής αρχής;

Η διάβρωση ειναι ενα χρόνιο πρόβλημα για τα παράλια της Πιερίας. Στην Πλάκα το πρόβλημα διογκώθηκε λόγω του βραχίονα της Χασχαρας που σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα επέδρασαν αρνητικά στην περιοχή. Η δημοτική αρχή έκανε ένα μεγάλο βήμα βήμα στον Πλαταμώνα που μπήκε σε πρόγραμμα για την διάβρωση, ενα μεγαλο έργο για τον τόπο. Γενικά η τοπική αρχή έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή κάτι που έπρεπε να γίνει εδω και χρόνια.


Στέλιο.Ποιες θεωρείς ότι πρέπει να είναι οι ενέργειες για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή; Στέλιο ειδικά εσύ έχεις τοποθετηθεί ξανά υπέρ της αναβίωσης των τοπικών εθίμων και της στήριξής τους από όλους. Πως μπορεί να γίνει έμπρακτη η στήριξη; Πιστεύεις στην παράδοση του τόπου μας; Ποιες είναι οι προτάσεις σου πάνω σε αυτό;
Έχεις κάποια πρόταση για την ανάδειξη κάποιου ανεκμετάλλευτου σημείου στο Λιτόχωρο το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω την τόνωση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού;

Η αίσθηση που μου εχει δημιουργηθεί ειναι οτι οι νεότεροι ασχολούνται όλο και λιγότερο με τα έθιμα, δεν υπάρχει πλέον ο ενθουσιασμός που υπήρχε παλιότερα. Όλα τα έθιμα έχουν αρχίσει να φθίνουν και αυτό ειναι κακό και από τουριστικής άποψης. Η εκμετάλλευση του πάρκου με πολύ απλα πράγματα οπως η δημιουργία ποδήλατοδρόμου και διαφορων δράσεων οπως π.χ ιππασία μπορει επίσης να προσελκύσει κόσμο στον τόπο μας. Ενα άλλο βήμα είναι η εκμετάλλευση και των υπόλοιπων πάρκων όπως και η δημιουργία επιχειρήσεων σε όλο το χωριό ώστε να μην είναι ο κεντρικός δρόμος ο μοναδικός προορισμός για τον τουρίστα.

Διονύση είσαι επιχειρηματίας που ασχολείται με τον τουρισμό στην περιοχή. Τη διαχείριση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ποιες είναι οι θέσης σου πάνω στον τουρισμό και σε ποιον άλλο τομέα θα ήθελες να συνδράμεις περισσότερο;

Είμαστε σε ένα χαρισματικό γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας, τον Δήμο Δίου Ολύμπου. Με τον Όλυμπο, την θάλασσα στα 500 μέτρα από αυτόν, το Αρχαίο θέατρο Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα. Τουριστικές πηγές όχι τόσο εκμεταλλευσιμες όσο θα έπρεπε. Πρέπει να οργανωθούμε ως Δήμος και όχι να λειτουργούμε ξεχωριστά. Να φέρουμε, επιτρέψτε μου την έκφραση, από τον πιο «φτωχό» τουρισμό μέχρι τον πιο «πλούσιο». Ειδικότερα για την Πλάκα Λιτοχώρου, έχει αναπτυχθεί καθαρά από ιδιώτες. Χρειάζεται και η δημοτική παρέμβαση.

Στέλιος:
Το βασικό είναι να μπορούν τα μαγαζιά να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το θέμα στο Λιτοχωρο με τον ήχο τα Σάββατα που κλείνει στις 12. Έχουν δίκιο και τα ξενοδοχεία αλλά πρέπει να δουλέψουν και οι μαγαζατορες και να διασκεδάσει κ ο κόσμος. Για μια μέρα ίσως μπορεί να γίνει συνεννόηση

Τι οφέλη πιστεύεις έχει η αλλαγή πολεοδομικού σχεδίου στο Λιτόχωρο; Πιστεύεις ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δημοτικές εκτάσεις που ανήκουν στην κυριότητα μας;

Διονύσης:
Θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τον κεντρικό δρόμο. Υπάρχει κόσμος που θέλει να επενδύσει και σε παράδρομους και να ανοίξει μια επιχείρηση.

Στέλιος:
Η Δημοτική αρχή αυτή συνέβαλε βέβαια στην αλλαγή του πολεοδομικού και στην ανάπτυξη κι άλλων σημείων. Πρόσφατα έκανε και τον κανονισμό του Λάκκου στο Λιτοχωρο άλλωστε.



Διονύση, γνωρίζουμε ότι ασχολείσαι και ενεργά με το ΤΕΝΝΙΣ. Πιστεύεις στον αθλητικό τουρισμό και στην ανάδειξή του;
 Είμαι μέλος του συμβουλίου του τένις από το 2016. Τότε παραλάβαμε άθλιες εγκαταστάσεις. Η Δημοτική αρχή είδε ότι είμαστε ενεργοί και βοήθησε. Δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις και 50 ενεργά μέλη. Διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια πανελλήνια τουρνουά, πλέον φτάσαμε στα 4-5 το χρόνο. Και αρκετοί πλέον μας ζητάνε τα γήπεδα γιατί βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Στόχος μας είναι ο αθλητικός τουρισμός και η ανάπτυξη του όχι μόνο με το τένις αλλά και με αρκετά άλλα αθλήματα στα οποία δραστηριοποιούνται με επιτυχία οι Δημότες.


Οι νέοι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική. Εσείς ως νέοι άνθρωποι πως θα πείσετε τους νέους να εμπιστευτούν ξανά πολιτικούς; Για ποιο λόγο ασχολείστε με την πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Στέλιος:
Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε κάτι ως νέοι. Να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Εμείς δεν κατεβαίνουμε για θέση, θέλουμε να βοηθήσουμε.

Βασίλης:
Βάζουμε τα δικά μας ονόματα «στην πυρα» για να τονίσουμε το αίσθημα ότι όταν ένας νέος επιλέγει να μείνει στον τόπο του πρέπει να είναι ενεργός.

Διονύσης:
Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Και δεν εννοώ να επιστρέψουμε 20 χρόνια πίσω! Να πάμε μπροστά με τους νέους, με δημιουργικές ιδέες. Να μας πλησιάσει ο νέος κόσμος που ακόμα φοβάται. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος θέλουμε να ανοίξει ένας δρόμος και οι νέοι να γίνουν πιο ενεργοί. Αυτός είναι και ο στόχος των ΟΠΕΝ.

Τι καινοτόμο παρουσιάζετε ως νέοι και γιατί να σας προτιμήσει κάποιος;

Προερχόμαστε όλοι από το χώρο της εστίασης. Έχουμε επιλέξει να μείνουμε σε αυτόν τον τόπο και να πάει μπροστά με φρέσκες ιδέες. Δεν θέλουμε απλά να «μπαλωσουμε» τρύπες στους δρόμους ή να μαζέψουμε τα σκουπίδια, έχουμε προτάσεις αναπτυξιακού περιεχομένου για όλο το Δήμο.
Όραμα μας είναι ο ενιαίος αυτόνομος Δήμος. Τόπος μας δεν είναι το Λιτοχωρο αλλά η Ολυμπία περιοχή. Είμαστε ένα παζλ που το κάθε κομμάτι πρέπει να ενωθεί για να δώσει την σωστή εικόνα. Πρόταση μας είναι να δημιουργηθεί μητρώο αγροτών και επιχειρηματιών για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων ώστε να «δεσει» αρμονικά το Βόρειο τμήμα του Δήμου μας με το νότιο τμήμα. Ένα απλό παράδειγμα, έχουμε τόσα καζάνια στην περιοχή, προσφέρουμε ντόπιο τσίπουρο σε όλους τους επισκέπτες στα μαγαζιά μας αλλά δεν το αξιοποιούμε. Και είναι μόνο ένα παράδειγμα. Πρέπει να γίνουμε αυτόνομοι παραγωγικά ως Δήμος!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το μιούζικαλ "Mamma Mia" στο θέατρο πάρκου Λιτοχώρου από το Ιδρύμα Σακελλαρίδη

Μια φαντασμαγορική παράσταση με 60 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς!

Η Αναστασία Τηλεγράφου υποψήφια Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

  2

Το έθιμο του «Λάζαρου» στην Λεπτοκαρυά γράφει ο χοροδιδάσκαλος Μπύρος Μιχαήλ