Πόσες φορές έχεις πει στη μητέρα σου, πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, να σου πάρει και την αγαπημένη σου Μερέντα;
Χμμ, υπολογίζοντας πως είσαι γύρω στα 22 της το έχεις πει περίπου 90 φορές στη ζωή σου!
Όχι, εντάξει, δεν κάτσαμε να το υπολογίσουμε, όπως και εσύ δεν έκατσες -ίσως- ποτέ να σκεφτείς πως η Merenda δεν λέγεται Merenda αλλά… πραλίνα φουντουκιού!
Ποια είναι όμως αυτά τα αντικείμενα που από μικροί μας περιτριγυρίζουν και εμείς συνεχίζουμε να τα αποκαλούμε με την μάρκα τους και όχι όπως είναι επισήμως γνωστά στην αγορά. Άτιμη καπιταλιστική κοινωνία.
Merenda = Πραλίνα φουντουκιού
Η ελληνική εκδοχή της Nutella (έτος ίδρυσης 1946), έπειτα η Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods και έτσι ως Merenda ξεκίνησε την δική της «ελληνική» καριέρα… Συνήθως σου άλοιφε η γιαγιά σου 2-3 φέτες Merenda, το απόγευμα, λίγο πριν κάτσει η ίδια να δει το Καλημέρα Ζωή. Όμως εσύ την έτρωγες σε μια μέρα μιας και το κουταλάκι ήταν ο αγαπημένος σου σύμμαχος…
Χανζαπλάστ = Λευκοπλάστης
Οk, μιας και θυμηθήκαμε τη παιδική μας ηλικία, θυμηθήκαμε και τα hansaplast. Γιατί χτυπούσαμε τόσες φορές που ο ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΗΣ ήταν αναγκαίος! Αλλά είπε ποτέ κανείς τη λέξη λευκοπλάστης; Όχι. Ποτέ.
Koρν Φλέικς = Δημητριακά
To 1894 o dr. John Harvey Kellogg λόγω αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής που έκανε πειραματίστηκε με διάφορους κόκκους δημητριακών και έτσι δημιούργησε το μύθο των Corn Flakes!
Άζαξ = Υγρό καθαριστικό τζαμιών
Το ΑΖΑΧ, που «Κάνει τα τζάμια αόρατα!» όπως έλεγε, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1968 και όπως πολύ καλά σκέφτηκες είναι μάρκα και όχι προϊόν…
Λιποζάν = Ενυδατικό χειλιών
Το πρώτο όνομα του Liposan ήταν το Labello, δημιουργήθηκε εν έτη 1909 και ήταν η πρώτη εταιρία περιποίησης χειλιών που εισήγαγε αυτή την πρωτοποριακή συσκευασία σπρώχνοντας το stick από τη βάση προς τα επάνω!
Βετέξ = Σπογγοπετσέτα
Καλοί μου φίλοι! Τέρμα τα ψέματα! Το βέτεξ ή βετέξ, τέλος πάντων όπως το λέτε, δεν λέγεται έτσι! Όχι! Το Wettex είναι μάρκα! Για την ιστορία το Wettex έχει καταγωγή από τη Σουηδία και εφευρέθηκε το 1949.
Βιτάμ = Μαργαρίνη
To βιτάμ δεν είναι βιτάμ. Είναι μαργαρίνη και το Vitam είναι κι αυτό μάρκα, ναι.
Μέριτο = Σπρέυ σιδερώματος
Το Merito είναι σπρέυ σιδερώματος και όχι απλά ένα προϊόν που ονομάζεται έτσι. Με λίγα λόγια θα το βρεις σε οποιαδήποτε ντουλάπα με στίβα ασιδέρωτα και είναι ο καλύτερος φίλος της μητέρας σας την ώρα που σιδερώνει μπροστά στην τηλεόραση…
Σπορτέξ/Ελβιέλα= Αθλητικά παπούτσια
Αποκλείεται να μην έχεις μια θεία/γιαγιά που να σου έχει πει «ωραία τα σπορτεξ σου παιδί μου!» ή «πάλι καινούριες ελβιέλες πας να πάρεις;» αναφερόμενη σε κάθε αθλητικό/πάνινο παπούτσι που κυκλοφορεί εκεί έξω.
Όμως ο όρος «Ελβιέλα» αναφέρεται στην Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού, που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από το 1930 ως το 1974, δημιουργώντας κυρίως πάνινα παπούτσια σε λευκό και μπλέ.
Το 1970 ιδρύθηκε στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Γαλλικής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων Sportex, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παπούτσια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, προκαλώντας και το κλείσιμο της «Ελβιέλα» μερικά χρόνια αργότερα.
Πάμπερς= Πάνες μωρού
Ω ναι δεν είναι είδος είναι μάρκα και μάλιστα πολύ συγκεκριμένη. Πρωτο κυλοφόρησαν στην Αμερική το 1961 και έκτοτε ο τρόπος που όλοι μιλάμε για τις πάνες άλλαξε άρδην.
Τάπερ = Δοχείο φαγητού
Τα τάπερ οφείλουν το όνομά τους στον Έρλ Τάπερ, ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα ελαφριά και άθραυστα δοχεία, πιάτα μπολ και ποτήρια, ενώ στην συνέχεια άνοιξε την δική του επιχείρηση με την ονομασία Tupperware Plastics Company το 1938.
Μίκυ Μάους = Κόμικ/Κινούμενα σχέδια
«Πάλι πας στο περίπτερο να πάρεις Μίκυ Μάους;», «Όλο το σαββατοκύριακο βλέπεις Μίκυ Μάους». Ναι, όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.
Είναι το περιοδικό που όλοι διαβάζαμε μικροί (και κάποιοι από εμάς συνεχίζουμε ακόμα και τώρα) ο λατρεμένος ποντικός του Disney, εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1931 στις σελίδες του περιοδικού «Μαγικός Κόσμος».
Τζακούζι = Υδρομασάζ
Το 1915, οι Francesco, Rachele, Valeriano, Gelindo, Candido, Giocondo και Giuseppe Jacuzzi ιδρύουν την εταιρεία Jacuzzi and Brothers. H εταιρεία αρχικά έφτιαχνε ξύλινες προπέλες και μηχανισμούς αεροσκαφών (!).
Στη δεκαετία του `70, η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει ξύλινες μπανιέρες ζεστού νερού, οι οποίες τα επόμενα χρόνια εκσυγχρονίστηκαν και έγιναν αυτό που σήμερα παντού αποκαλείται «Jacuzzi»!
Ping Pong = επιτραπέζιο τένις
Κι όμως το «Ping Pong» ένα εμπορικό σήμα, που ανήκει στους Λονδρέζους κατασκευαστές παιχνιδιών Hamley, οι οποίοι στις 20 Σεπτεμβρίου 1900, καταχώρησαν με μια δική τους εκδοχή επιτραπέζιου tennis με αυτό το όνομα, πωλώντας την στην εταιρεία Jon Jaques &Son.
Στα επόμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν δυο διαφορετικές ομοσπονδίες, η «Ping Pong Association» και η «Table Tennis Association», δηλαδή το απόλυτο μπέρδεμα. Εμείς ping pong το μάθαμε πάντως!
Memory stick = αποσπώμενη κάρτα μνήμης
«Βάλε την αποσπώμενη κάρτα μνήμης στον υπολογιστή σου»: Αυτή ήταν μια ατάκα που δεν έχεις πει ποτέ. Αναφερόμαστε στο memory stick, το οποίο αποτελεί προϊόν που λάνσαρε η εταιρεία Sony, τον Οκτώβριο του 1998 και στη συνέχεια όλες οι «αποσπώμενες κάρτες μνήμης» πήραν το όνομα του. Γι`αυτό και όλα λέγοντα στικάκια!
Θερμός = ισοθερμικό παγούρι
Η Thermos L.L.C είναι η εταιρεία που από το 1904 -όταν και ιδρύθηκε- ξεκίνησε να κατασκευάζει αποθηκευτικές συσκευές φαγητού και ποτών, τις οποίες και ονόμαζε θέρμος!
Φρίσμπι = ιπτάμενος δίσκος
To 1951, oι σπουδαστές Rich Knerr και A.K.»Spud» Melin είδαν για πρώτη φορά ένα παιχνίδι που έμοιαζε με ιπτάμενο δίσκο, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Willam Frederick Morrison μερικά χρόνια πριν.
Οι δυο σπουδαστές του Harvard έβλεπαν παρέες παιδιών να παίζουν με τον δίσκο, φωνάζοντας «frisbee» κάθε φορά που ένας τον έπιανε. Όταν οι Knerr-Melin δημιούργησαν την πρώτη τους εταιρεία παιχνιδιών, ονόμασαν το παιχνίδι με το δίσκο: «frisbee»! Φαντάσου σήμερα να πεις σε φίλους στη παραλία «Πάμε να παίξουμε ιπτάμενο δίσκο;»
Τζιπ = όχημα 4×4
Κατά τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο, έκαναν την εμφάνιση τους τα Willys MB, γνωστά και ως «φορτηγά του στρατού», γνωστά και στις μέρες μας και ως «Jeep». Τo πρώτο «αστικό αυτοκίνητο», το Wilys Jeep, εμφανίστηκε στο εμπόριο το 1945. Επειδή εκείνη την εποχή, μόνο η Willys παρήγαγε jeep, της δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρήσει το όνομα «jeep» ως εμπορικό σήμα.
Black & Decker = φορητό ηλεκτρικό τρυπάνι
To 1917, η εταιρεία Black & Decker εφηύρε το γνωστό σε όλους φορητό ηλεκτρικό τρυπάνι, κατοχυρώνοντας τη σχετική πατέντα. Από τότε μέχρι σήμερα όταν λέμε «Φέρε μου το Black & Decker, έχω να στερεώσω τα ράφια στον τοίχο» όλοι καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα, εκτός από τους κατοίκους των Γιαννιτσών (βλ. Σοφία-Θεοδώρα Γιλτίζη) που καταλαβαίνουν το σκουπάκι και ότι μάλλον πριν μπουν τα ράφια χρειάζεται καθάρισμα.
Βαζελίνη = Προϊόν γέλης πετρελαίου
Δημιουργήθηκε το 1872 από την Chesebrough Manufacturing Co. και η ετυμολογία του όρου είναι από τη γερμανική λέξη wasser (νερό) και την ελληνική λέξη έλαιο, με την κατάληξη -ίνη. Πλέον κυκλοφορεί από την Unilever, αλλά εμείς ως «βαζελίνη» την ζητάμε σ’ όποια εταιρεία κι αν ανήκει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου