ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Ημερίδα για το έτος Μαθηματικών 2018
Με πρωτοβουλία του Μαθηματικού ΑΠΘ κ. Βασίλη Γερολιόλιου και σε συνεργασία με την επιτροπή παιδείας Δίου - Ολύμπου διοργανώνεται μία ημερίδα για το Έτος Μαθηματικών την ΚΥΡΙΑΚΗ 7/10 και ώρα 11.30 στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου. Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι:
Ο Δρ Μαθηματικός, συγγραφέας σχολικών βιβλίων , κ. Θωμαίδης Ιωαννης, ο οποίος θα παρουσιάσει το πως επιλέγονται τα θέματα και πως βαθμολογούνται τα γραπτά σε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα για μαθητές και γονείς.
Ο Γιάννης Θωμαίδης είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει Μαθηματικά για περισσότερα από 40 χρόνια, αρχικά στην ιδιωτική (φροντιστηριακή) και για μία 35ετία στη δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την περίοδο 2007-2018 άσκησε καθήκοντα σχολικού συμβούλου στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Έχει επίσης διδάξει Μαθηματικά και Διδακτική των Μαθηματικών στο τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Από το 2012 διδάσκει το μεταπτυχιακό μάθημα Αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στη Διδακτική τους στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Ερευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων:
Ευκλείδεια Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου (βιβλίο μαθητή, βιβλίο εκπαιδευτικού και λύσεις των ασκήσεων). Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 1999 (μέλος της συγγραφικής ομάδας). Το βιβλίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας και χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο διδακτικό εγχειρίδιο τα σχολικά έτη 1999-2000 και 2000-2001.
Διδακτική της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Εκδόσεις Ζήτη, 2000 (μαζί με τον Ανδρέα Πούλο). Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2006.
Γλώσσα, Ιστορία και Ευκλείδεια Γεωμετρία. Μια δοκιμή διαθεματικής προσέγγισης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (μέλος της συγγραφικής ομάδας). Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2006.
Μαθηματικά & Εξετάσεις. Εκδόσεις Ζήτη, 2009.
Εξισώσεις και ανισώσεις δευτέρου βαθμού στα Αριθμητικά του Διόφαντου. Μια μελέτη για την ιστορία της Άλγεβρας. Εκδόσεις Ζήτη, 2011. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2012.
Οδός Μαθηματικής Σκέψης (Ιστορικά και ρεαλιστικά προβλήματα Μαθηματικών για τη σχολική τάξη). Εκδόσεις Μαυρίδη, 2017 (μαζί με τον Γιώργο Ρίζο).
66 Θέματα Ανάλυσης με Λύσεις και Σχόλια. Ένας οδηγός επανάληψης για τις πανελλαδικές εξετάσεις. (το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Ζανταρίδης – Τηλέγραφος)
Ο κ. Καλέσης Βασίλειος, μέλος του ΔΣ της Μαθηματικής Εταιρείας, ο οποίος θα μας παρουσιάσει όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές για τον δείκτη νοημοσύνης iq και το πως ελέγχεται πραγματικά.
Ο Βασίλειος Καλέσης είναι μαθηματικός, απόφοιτος του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής της Διδακτικής των Μαθηματικών. Τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού the prime magazine, του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα μαθηματικών συνεδρίων, παρουσιάζοντας εργασίες που αφορούν την υψηλή νοημοσύνη, τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τη Διδακτική των Μαθηματικών. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος στην Εξελεκτική Επιτροπή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και συγκεκριμένα του παραρτήματος κεντρικής Μακεδονίας ενώ έχει ιδρύσει το HiqClub, μια ομάδα που ασχολείται με την προώθηση των Μαθηματικών μέσω γρίφων και παιχνιδιών ευφυΐας. Τέλος είναι προγυμναστής παιδιών που συμμετέχουν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς της ΕΜΕ.
Ο τίτλος της εργασίας που θα παρουσιάσει είναι:
Δείκτης νοημοσύνης IQ: Τι είναι; Πώς μετριέται; Αποτελεί άραγε και δείκτη επιτυχίας στη ζωή;
Περίληψη: Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της νοημοσύνης (ορισμός, μέθοδοι μέτρησης, κλίμακες κατανομής) καθώς και η απόπειρα διόρθωσης ορισμένων λανθασμένων αντιλήψεων περί αυτής, οι οποίες φέρονται από ένα αξιοσημείωτο αριθμό ανθρώπων. Τέλος κλείνουμε παρουσιάζοντας δέκα ανθρώπους με σημαντικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν τελικά ο δείκτης νοημοσύνης είναι και δείκτης επιτυχίας στη ζωή.
Ο κ. Ζιακούλης Χρήστος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποιος θα μας παρουσιάσει μια εργασία του σχετικά με τα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικων.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι:
Μάνος Αθανάσιος (κιθάρα - φωνή)
Μελιάδου Άννα (πιάνο)
Γερολιόλιου Θεοδώρα (φωνή)
Γκασδόγκας Απόστολος (κλαρινέτο)
και ο μικρός Χατζήνας Θωμάς (φωνή)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου