Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εργασιακή εφεδρεία για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους είναι η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του μέτρου παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι κυβερνητικοί εταίροι και την κατηγορηματική αντίθεση της ΑΔΕΔΥ.
Στο μοντέλο που εξετάζεται μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταβολή του 70% του μισθού όσων τεθούν σε εφεδρεία για επαρκές διάστημα.
Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου.
Τις προσεχείς ημέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον κ. Βενιζέλο να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του μέτρου ενώ τον κ. Κουβέλη να είναι αρνητικός.
Άλλωστε, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε δηλώσει ότι «είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο».
Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στη χώρα εξετάζει το πρακτορείο Reuters. Επικαλούμενο έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι φέρεται να αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα, το Reuters επισημαίνει ακόμα πως εξετάζεται και η μη ανανέωση συμβάσεων για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους του δημοσίου.
Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου το ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά: «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όλα τα συζητάμε. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω κάτι.»
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Όπως ανέφερε στον Βήμα 99,5 ο γγ. της ένωσης Ηλίας Ηλιόπουλος, η εφεδρεία θα οδηγήσει σε απολύσεις και ξεπούλημα του Δημοσίου «που αφήνεται στα αρπακτικά».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου