Αν δεν υποχωρήσει δραστικά η σύγχυση και η άρνηση που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων συμπιστωτών του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, τότε το Ταμείο θα έπρεπε να παραχωρήσει τα ηνία σε αυτούς και να απεμπλακεί, γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Επισημαίνεται ότι η ανησυχία του Ταμείου για την Ελλάδα είναι εμφανής εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ένδειξη και αυτό μιας καθυστερημένης αναγνώρισης της πραγματικότητας. Εκτιμάται ότι το Ταμείο θα όφειλε να είχε πιέσει από την αρχή για κούρεμα στο χρέος ιδιωτών και να είχε επιμείνει σε μια πολύ πιο ρεαλιστική θέση για το πόση ανάπτυξη μπορεί να παραγάγει μια καταπονημένη και σκληρωτική οικονομία.
Δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, προειδοποιεί η οικονομική εφημερίδα, ούτε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων βιωσιμότητας χρέους και ανεπαρκών σχεδίων κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υποστηρίζουν ότι αν οι αρχές της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να ορθοποδήσει χωρίς να δεχθούν απομειώσεις του επισήμου χρέους που οι ίδιες κατέχουν, το ΔΝΤ θα έπρεπε να τις προσκαλέσει να αναλάβουν την έκθεση του Ταμείου και να περιορίσει το ρόλο του στη χορήγηση ειλικρινών εκτιμήσεων για την προσπάθεια διάσωσης.
«Όσο περισσότερο συμμετέχει το ΔΝΤ σε μια διάσωση στην οποία δεν πιστεύει, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος στη φήμη του και στη στήριξη σε άλλα κράτη εκτός ευρωζώνης», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η εφημερίδα εξηγεί ότι αν προταθεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχει το Ταμείο, οι υπόλοιπες χώρες μέτοχοι θα εξοργιστούν, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες.
Η ανάμιξη του Ταμείου στην Ελλάδα ήταν σωστή, αλλά οι κίνδυνοι για τη φήμη του τώρα είναι μεγαλύτεροι από το περιορισμένο όφελος που έχει προσφέρει στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει το άρθρο, καταλήγοντας: «Η ευρωζώνη έχει λεφτά. Χρειάζεται έναν αμερόληπτο και ειλικρινή σύμβουλο, όχι έναν συμπιστωτή».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου