Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ Α.Π.Θ. ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟ


Αγαπητοί υποψήφιοι :

Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα Mαθηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και έχουν προσαρμοστεί περισσότερο στο σχολικό βιβλίο.

Ιδιαίτερα με την μείωση της ύλης ο ρόλος της Επιτροπής Θεμάτων γίνεται σαφέστατα δυσκολότερος τόσο στην επιλογή όσο και στη διαβάθμιση των θεμάτων. Γι αυτό από τους μαθητές απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εμβάθυνση των εννοιών από τις απλές ως και τις πιο σύνθετες.


Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πολύ καλή διαχείριση του χρόνου μας ώστε να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα.

Λαμβάνουμε λοιπόν υπόψη τα παρακάτω :

  • Αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας να διαβάσουμε όλα τα θέματα για μια πρώτη αντίληψη

  • Μοιράζουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας στα τέσσερα θέματα. Είναι προφανές ότι ο χρόνος επίλυσης κάθε θέματος είναι σχετικός για τον καθένα , αλλά αναγκαίος και ικανός για να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα και να μην τον ξεπεράσουμε.



  • Επειδή το κάθε θέμα αποτελείται από διάφορα ερωτήματα, αν κάποιο μας δυσκολέψει πάμε στο επόμενο αν δεν έχουμε κάνει σημαντικό βήμα για την επίλυση του. Δεν κολλάμε περισσότερα από 10 λεπτά, επιστρέφουμε αργότερα. Μια δεύτερη ματιά ίσως φέρει στο μυαλό μας κάποια σκέψη επίλυσης που εκείνη την στιγμή δεν μας έρχεται.

  • Προσοχή στην σύνδεση των ερωτημάτων, που κάποια ερωτήματα μπορεί να τα απαντήσουμε, κάνοντας χρήση των προηγούμενων, ανεξάρτητα αν τα έχουμε επιλύσει!

  • Υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτεί κανείς περισσότερο στο θέμα Β ή στο Γ, απ' ότι στο Δ, το οποίο θεωρείται ότι είναι το δυσκολότερο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

  • Χρησιμοποιήστε το πρόχειρο αλλά μην τα γράφετε όλα στο πρόχειρο, περιμένοντας να τα αντιγράψετε μετά όλα στο τετράδιό σου. Κάθε θέμα, ίσως και κάθε ερώτημα θα έλεγα, θα ήταν σοφό να αντιγράφεται άμεσα! Στο τέλος δεν είναι σίγουρο ότι θα έχετε χρόνο!!!

  •  Προσπαθήστε το κατά δύναμιν ό,τι γράψτε να είναι σωστά διατυπωμένο, καθαρό και ευανάγνωστο και με την δικαιολόγηση που απαιτείται .Τι θεώρημα εφαρμόζετε,σε ποια διαστήματα ,αν είναι παραγωγίσιμη, πίνακας όπου χρειάζεται με επεξήγηση, σχήμα από γρ. παράσταση κλπ.Ολα μετράνε!!

  • Αν δεν καταφέρετε να λύσετε κάποιο ερώτημα,γράψτε μία προσπάθεια έστω μέχρι κάποιο σημείο! Ίσως κερδίσετε κάποια μόρια. Και το μισό μόριο είναι καλύτερο απ΄το μηδέν!! Αρνητική βαθμολογία δεν υπάρχει!

  •  Κάντε ένα τελευταίο έλεγχο στις απαντήσεις σας πριν παραδώσετε το τετράδιο.


Σήμερα, παραμονή ,κάνουμε ένα τελευταίο "φρεσκάρισμα" με έμφαση στη θεωρία! Δεν λύνουμε ούτε κατά διάνοια καινούριες ασκήσεις, κρατάμε καθαρό το μυαλό μας!Κοιμόμαστε καλά το βράδυ! Ότι έγινε εγινε!
Άγχος δεν χρειάζεται, μην φοβάστε την αποτυχία!! Η ζωή αργότερα έχει πολύ πιο δύσκολες δοκιμασίες.

Ξέρω πολλούς επιτυχημένους στη ζωή που "απέτυχαν" φαινομενικά στην εξέταση των Μαθηματικών!
Οι κόποι και οι προσπάθειες σας ποτέ δεν χάνονται!!

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους να είστε τον Σεπτέμβριο εκεί που ονειρευτήκατε και το πιο σημαντικό:
Ότι κι αν συμβεί να μην εγκαταλείψετε ποτέ τα όνειρα σας!!!
Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία!!!

Βασίλης Γερολιόλιος 
Μαθηματικός Α.Π.Θ.
billgerol@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το μιούζικαλ "Mamma Mia" στο θέατρο πάρκου Λιτοχώρου από το Ιδρύμα Σακελλαρίδη

Μια φαντασμαγορική παράσταση με 60 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς!

Η Αναστασία Τηλεγράφου υποψήφια Δήμαρχος Δίου Ολύμπου

  2

Το έθιμο του «Λάζαρου» στην Λεπτοκαρυά γράφει ο χοροδιδάσκαλος Μπύρος Μιχαήλ